KEY TAKEAWAYS
Hoe cocreatie met het werkveld realiseren?
Vanuit visie & beleid
TIP 1: nood aan kaderstructuur
Een duidelijk kader faciliteert cocreatie met het werkveld.
TIP 2: investeren in presentatie
Hogeronderwijsinstellingen kunnen een 'portfolio' opbouwen om zichzelf zichtbaar te maken voor mogelijke partners in cocreatieprojecten. De daarbij gedeelde informatie biedt mogelijkheden om bekend te worden als waardevolle partner. Het zoeken naar unieke expertise laat toe om eigen meerwaarde aan te tonen.
TIP 3: integreren beroepspraktijk en onderwijsprogramma
Reflectie op de beroepspraktijk als onderdeel van het onderwijsprogramma, binnen een netwerk van ondersteuning door het werkveld en het onderwijzend personeel.
Vanuit pragmatiek
TIP 1: continuïteit van creatieve verstoring beheren
Steeds zoeken naar een proces om de 'levende' cocreativiteit te managen. Er is behoefte aan iemand die opeenvolgende cocreatieve processen overschouwt. Het enthousiasme vasthouden kan door keer op keer vast te stellen wat het precies is dat het proces uniek maakt, en vervolgens te focussen op het fris houden ervan. Blijf cocreativiteit steeds opnieuw uitvinden.
TIP 2: communicatie is key
Communiceer zo eenvoudig mogelijk, gebruik visualisaties van de projectstappen en het plan en probeer een marketingelement op te nemen.
TIP 3: administratieve last beperken
Gebruik standaard sjablonen voor projectmanagement om gemeenschappelijke doelen te identificeren en bij evaluatieprocessen.
Factoren voor succes
Factoren tot succes
Gedeelde doelen
- Hou in gedachten wat precies het gemeenschappelijke doel is van het project
- Behoefteanalyse en gedeelde urgentie: wees alert voor de uitdagingen waarmee professionele partners worden geconfronteerd. Laat hen weten en voelen dat je als hogeronderwijsinstelling openstaat om met hen samen te werken aan die uitdagingen. Cocreatie vertrekt immers vanuit een urgentie die door alle deelnemers wordt gedeeld. Het is zinvol om risico’s te analyseren, interesses in kaart te brengen, verwachtingsmanagement toe te passen en de win-win duidelijk te formuleren. Elke cocreatie is anders en elke partner heeft zijn eigen belangen. Het is het beste om dit openlijk te bespreken.
Vakbekwaamheid
- Deel informatie over kansen, deel expertise waar anderen en dus het gehele partnerschap wat aan kunnen hebben.
Professioneel organiseren
- Duidelijk afsprakenkader: wees duidelijk over rollen, verantwoordelijkheden, taken en deadlines. Gebruik een Gantt-grafiek om aan te geven welke taken op een bepaalde datum moeten zijn voltooid en door wie. Bepaal samen met de deelnemers welk communicatieplatform je gebruikt en gebruik alleen dat.
- Installeer een formele feedbackloop: het succes van de cocreatieve leergemeenschap is afhankelijk van de ruimte voor open, eerlijke en constructieve feedback van de partners en de studenten die er daadwerkelijk bij betrokken zijn.
- Geheimhoudingsovereenkomst: cocreatie houdt ook in dat elke partner rechten heeft. Een goede overeenstemming over wat publiekelijk beschikbaar kan komen, is belangrijk. Niet alles moet in een geheimhoudingsovereenkomst blijven.
- Veranderingsmanagement: neem voldoende tijd om de veranderingen door te laten sijpelen in de verschillende organisaties, werk een duidelijk tijdspad uit, voorzie voldoende middelen voor communicatie (intern&extern). Tracht (ook) een bottom-up structuur te installeren.
Interne-externe communicatie
- Transparantie binnen het partnerschap en open communicatie zullen valkuilen voorkomen. Werk eventueel met visuele weergave van de plannen om het voor alle betrokkenen inzichtelijk te maken.
Diversiteit en autonomie
- Geaggregeerde expertise in multidisciplinair team: zorg voor voldoende diverse, relevante en complementaire expertise in een multidisciplinair team (ook studenten) om tot waardevolle cocreatie te komen. Tijdens een cocreatief project, onderzoek of bij deelname aan de praktijk is het wenselijk dat studenten met authentieke, professionele uitdagingen leren omgaan. Deze oefeningen zijn bij voorbaat multidisciplinair. Zorg ook voor een aantal belangrijke deelnemers met een helikopterzicht. Probeer de voordelen van multidisciplinaire teams te vergroten door de partners elkaar, vanuit hun eigen expertise, te laten lesgeven. Dit kan ook een onderdeel zijn van een oplossing voor verschillen in achtergrond.
- Een helikopterzicht, waarbij vele elkaar aanvullende disciplines samenwerken, is een weinig gekende manier om een topic ten gronde te bestuderen, maar ze loont. Hou wel de focus op het gemeenschappelijke perspectief, hou het commitment voor het bereiken van het doel waarheen gewerkt wordt.
Faciliteiten
- Gepaste werkomgeving: wees je bewust van de impact van de (online) omgeving, de plek waarin studenten en partners cocreatief werken. Personaliseer de omgeving.
Vertrouwen, teamgeest en prettige sfeer
- In een sfeer van vertrouwen en engagement handelen creëert een goede teamgeest en maakt het werken aan meerwaarde voor alle partners mogelijk.
- Vertrouwen tussen organisaties: Zorg ervoor dat je naast een aantal gekende partners, ook ruimte laat voor nieuwe, zodat je het consortium met nieuwe expertise kan aanvullen en zo tot een rijker geheel kan komen. Creëer een mindset waarin er ruimte en waardering is voor de inbreng van anderen.
- Informaliteit: zorg voor voldoende aandacht voor de informele uitwisseling tussen deelnemers. Dit vergroot het vertrouwen en de psychologische veiligheid.
COCREATIE WERKVELD