Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs

Het Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs (SIHO) is decretaal verankerd. Het betreft een samenwerkingsverband tussen de Vlaamse regering en de vijf associaties van Vlaamse hogescholen en universiteiten. Het SIHO werd opgericht in 2009 toen België het VN-verdrag voor personen met een handicap ratificeerde. Een convenant beschrijft de kerntaak: het ondersteunen van de Vlaamse hogescholen en universiteiten in het realiseren van inclusief hoger onderwijs. Het SIHO vormt ook een brugfunctie naar de Vlaamse overheid inzake inclusief beleid en speelt ook een rol in het informeren en sensibiliseren van de bredere samenleving over inclusief onderwijs.


Het SIHO beschouwt inclusie als een belangrijke hefboom om onze samenleving te versterken, sociale rechtvaardigheid te bevorderen en de kwaliteit van onderwijs te versterken. Twee belangrijke pijlers voor het werk van SIHO zijn universeel ontwerp en redelijke aanpassingen. In het Convenant 2020-2024 werd de opdracht van SIHO verbreed naar de brede diversiteit van de studentenpopulatie, waarbij verhoogde aandacht komt voor het realiseren van inclusie via universeel ontwerp. Sinds 2021 vormt het mentaal welzijn van studenten ook een essentiële pijler van inclusief onderwijs.


Het SIHO informeert de hogeronderwijsinstellingen over de meest recente regelgeving, ondersteunt hen om een beleidsplan uit te werken, en ontwikkelt leidraden om de onderwijsinstellingen te ondersteunen om beleid in de praktijk om te zetten. Het SIHO organiseert vormingen, ontmoetingsdagen, geeft advies op maat en biedt informatie aan via haar website en nieuwsbrief. Via thematische werkgroepen en lerende netwerken wordt expertisedeling tussen de instellingen continu en duurzaam bevorderd. Op basis van gesignaleerde noden, ontwikkelt het SIHO ook platformen en materialen voor studenten, zoals de digitale boekendienst Book-a-Book en het studentenplatform MoodSpace.


De sterkte van het SIHO is dat alle vijf associaties van universiteiten en hogescholen, ook samen met studenten en het brede middenveld, hun krachten bundelen om samen inclusief hoger onderwijs te realiseren. Betrokkenheid, verbinding en innovatie kenmerken de aanpak van het SIHO. Het SIHO voelt zich betrokken met elke onderwijsinstelling en wil met hen, studenten, academische experten, beleidsinstanties hoger onderwijs en de overheid een dynamisch netwerk vormen waarin ze in openheid, vertrouwen, en in gelijkwaardigheid samen kunnen nadenken en krachtlijnen kunnen uittekenen om inclusief hoger onderwijs te realiseren. Door vooruit te denken, kansen te zien en bruggen te bouwen voor samenwerking, wil het SIHO uitgroeien tot een inspirator en trendsetter inzake inclusief hoger onderwijs, zowel regionaal als internationaal. Het SIHO is partner in diverse internationale netwerken en samenwerkingen. Op die manier worden niet alleen Vlaamse goede praktijken gedissemineerd, maar worden ook nieuwe invalshoeken ingebracht.


Bekijk hier het krachtverhaal van Nele

Bekijk hier het krachtverhaal van Abdellah