Getuigenis Zeyad Al Mumar
Zeyad al Mumar (26)
Masterstudent Projectmanagement Hogeschool Utrecht
“Bekwame en betrokken docenten zijn een belangrijke schakel in het inclusiebeleid”
“Tijdens de eerste dag van mijn studie Ad Management aan de Hogeschool Rotterdam werd ik samen met een aantal andere studenten de stad in gestuurd om foto’s van bezienswaardigheden te maken. Het groepje dat de mooiste foto’s maakte, kreeg een prijs. We wonnen niet de wedstrijd, maar hadden wel veel plezier. Tot vandaag heb ik nog contact met deze mensen.
Een goed kennismakingsprogramma is cruciaal. Je leert medestudenten kennen en krijgt het gevoel dat je erbij hoort. Hogescholen en universiteiten kunnen daar niet genoeg in investeren. De eerste honderd dagen als student zijn bepalend voor het succes van de studie.
Vanaf de start heb ik de lat hoog gelegd voor mezelf. Ik wilde dat mijn medestudenten tegen me opkeken. Ik zorgde dat ik opviel door goed voorbereid naar de lessen te komen en heel hoge cijfers te halen. Ik nam deel aan alle activiteiten en ging overal op af. In korte tijd had ik een breed netwerk. Dat gaf mij zelfvertrouwen en maakte dat ik controle had over mijn studie. Als je verwachtingen creëert, is de druk om er aan te voldoen groot. Voor mij is dat een manier om gefocust en gemotiveerd te blijven. Ik ben auteur van het boek Word student van het jaar. Dat bevat tal van tips om impact te creëren, kansen te benutten en uit je comfortzone te treden.
Twaalf jaar geleden kwam ik met mijn ouders, oudere zus en tweelingbroer van Irak naar Nederland. Ik kwam terecht in een internationale schakelklas waar ik Nederlands leerde. In de jaren die volgden, klom ik steeds een trapje hoger. Vijf jaar terug begon ik aan Ad Management en daarna volgde de bachelor bedrijfskunde aan de Hogeschool Rotterdam. Vandaag ben ik masterstudent projectmanagement aan de Hogeschool Utrecht. Ik heb mijn studie altijd helemaal zelf betaald. Vorig jaar werkte ik drie dagen per week als onderwijsadviseur bij het instituut lerarenopleiding van de Hogeschool Rotterdam. Ik gaf docenten tips over hoe ze studenten kunnen motiveren. Dat werkte goed. Omdat ik zelf nog student ben, sta ik dicht bij hun belevingswereld.”
Relatie voor presentatie
“Docent zijn is soms een onderbetaald en ondergewaardeerd beroep. Terwijl docenten zo’n belangrijke opdracht hebben. Studenten die een goede band hebben met één of meerdere docenten maken meer kans om hun studie af te maken.
Vijftig procent van de studenten aan de Hogeschool Rotterdam hebben een migratieachtergrond. Het percentage van jongeren met een migratieachtergrond dat afhaakt, is groter dan bij studenten zonder migratieachtergrond. Bekwame en betrokken docenten zijn een belangrijke schakel in het inclusiebeleid. Mijn tip is: relatie komt voor presentatie. Investeer eerst in een goede band met de student. Vertel iets over jezelf. Misschien heb jij als docent ooit ook eens een verkeerde studiekeuze gemaakt en moest je stoppen met je studie. Stel jezelf kwetsbaar op. Dat zorgt voor herkenning en maakt dat studenten zich betrokken voelen.
Natuurlijk is de inhoud ook belangrijk, maar als je een sfeer creëert waarbij studenten zich op hun gemak voelen en fouten durven maken, staan ze meer open voor de leerstof die je aanbiedt. Ik zat ooit in een les waarbij de docent tijdens het eerste uur ging uitleggen dat je minimaal vijftig van de zestig studiepunten moest halen om door te stromen naar het volgend jaar. Je zag iedereen denken: oei, als ik daar maar aan kan voldoen. Het ontspannen gevoel was meteen weg en het zelfvertrouwen werd op de proef gesteld.
Als de docent een goede band heeft met de studenten is de opkomst in de les groter. Dat is fijn voor de docent en goed voor de student. Veel klasgroepen zijn te groot. Studenten persoonlijke aandacht geven, gaat een stuk makkelijker als je er twintig in de les hebt zitten in plaats van dertig.
Een andere belangrijke reden waarom studenten afhaken, is omdat ze een verkeerde studiekeuze maken. Goede voorlichting over wat een studie inhoudt en wat er precies van je wordt verwacht, is heel belangrijk. Sommige studenten weten nauwelijks iets van de opleiding waar ze aan beginnen. Ze maakten een keuze op basis van de naam en verdiepten zich er verder niet in. Als ze moeten stoppen, zijn ze teleurgesteld. Dan sta je 1-0 achter bij een nieuwe studie.
Mijn grootste droom is om hbo-docent te worden. Ik haal veel voldoening uit anderen iets leren. Docenten hebben een bevoorrechte positie, omdat je iedere dag voor de klas staat. Met de juiste benadering kan je de nieuwe generatie positief beïnvloeden. Als student kies je niet wie je docent is. Precies daar zit de verantwoordelijkheid van deze baan. Volgend jaar hoop ik af te studeren. Eerst ga ik wat ervaring opdoen in het bedrijfsleven. En daarna wil ik zo snel mogelijk voor de klas staan.”
BELEID & ORGANISATIE
Een gedeeld waardenkader dat zichtbaar uitgedragen wordt door iedereen in de instelling
Een geïntegreerd beleid is vertaald in een missie, visie en waarden. Missie, visie en waarden zijn niet neutraal noch vrijblijvend. Het maakt duidelijk waar een instelling voor staat. Het blijft niet beperkt tot tekst of public relations, het zijn fundamentele keuzes waar de instelling zich mee identificeert en waar iedereen die deel uitmaakt van de instelling achter staat en hier integraal naar handelt.
Leiderschapstraject - Goede praktijk aan de Erasmushogeschool Brussel
Leiderschapstraject – goede praktijk aan de Erasmushogeschool Brussel
Samenvatting
In het kader van het strategisch plan SPE4 (2022-2027) van de Erasmushogeschool Brussel werd de visie en missie van de hogeschool vertaald in een waardenkader voor de hogeschool. Dit waardenkader is de actieve toetssteen voor het leiderschapstraject dat werd uitgetekend door de HR-dienst van de hogeschool. Alle leidinggevinden doorlopen in 2023 een professionaliserings- en ondersteuningstraject om vanuit de zelfdeterminatietheorie hun team te ondersteunen en dit waardenkader actief uit te dragen.
Uit de missie van Erasmushogeschool Brussel
De Erasmushogeschool Brussel leidt studenten op in een open en grootstedelijke context. We zijn humanistisch, pluralistisch, Nederlandstalig en Brussels.
[…] Met onze wetenschappelijke en artistieke methodes durven we onszelf en de maatschappij in vraag te stellen. We spreken de talenten aan in elke persoon. Onze inclusieve aanpak maakt iedereen bewust van de eigen stem en impact. Want geëngageerde wereldburgers zijn de beste bouwstenen voor een duurzame samenleving.
Uit de visie van Erasmushogeschool Brussel
De Erasmushogeschool Brussel stelt empowerment centraal. Onze studenten en collega’s zijn wereldburgers die zich ontplooien tot wendbare, ondernemende professionals in een veilige omgeving van vertrouwen en respect.
Wat ons onderscheidt? Het engagement van onze studenten en collega’s om in een verbindende stijl kansen te creëren voor zichzelf, elkaar en de omgeving. Als gepassioneerde experts dagen we elkaar uit, maar zijn we er ook voor elkaar.
GROEI-waarden uit SPE4 (2022-2027)
Geëingageerd – Respectvol – Open – Empowered - Integer
Beschrijving
In 2023 zet de HR-dienst van EhB een grootschalig leiderschapstraject op. Dit traject kwam voort uit een vraag naar ondersteuning van leidinggevenden uit de medewerkersbevraging. Met dit traject zet HR in op verbinding in alle lagen van de hogeschool, empowerment, en het professionaliseren van leidinggevenden (en medewerkers). Impetus Academy is partner in dit traject en begeleidt de stappen uit dit Leiderschapstraject.
In een eerste fase werd een visie op leiderschap ontwikkeld vanuit de GROEI-waarden uit het strategisch plan SPE4. Om dit vorm te geven werden er imputsessies opgezet waarin alle EhB-medewerkers via cocreatieve technieken hun inbreng konden doen om de GROEI-waarden een concrete invulling te geven in functie van leiderschap. Die input werd vertaald naar een leiderschapsvisie die duidelijk aangeeft welke eigenschappen de hogeschool belangrijk vindt bij een leidinggevende. De hogeschool wil deze waarden actief uitdragen in de organisatie.
In de verdere stappen van het Leiderschapstraject wordt er een teamscan opgemaakt per opleiding/dienst die de basis vormt voor de reflectie en ondersteuning van leidinggevenden in de organisatie. Hier wordt een e-learningmodule aan gekoppeld en concrete sessies in kleine groepjes die vertrekken vanuit een motiverende leiderschapsstijl en de GROEI-waarden.
Bronnen
EhB. (2023). SPE4 2022-2027.Leiderschapsvisie. [Onuitgegeven intern document]
Visie op leiderschap
EhB zal zich in de strategische cyclus 2022-2027 verder ontwikkelen als een lerende, professionele en flexibele organisatie. De leidinggevenden vormen hierin de sleutelfiguren. Zij spelen een hoofdrol in het tot stand brengen van een klimaat waarin iedereen eigenaarschap ervaart, betekenisvolle relaties met anderen opbouwt en zich persoonlijk en professioneel ontwikkelt.
EhB kiest daarom voor een leiderschapscultuur die gericht is op het stimuleren van een duurzaam motiverende werkomgeving waarin autonomie, verantwoordelijkheid, verbondenheid en competentieontwikkeling centraal staan.
De GROEI-waarden die voortkomen uit SPE4 zijn daarbij de leidinggevende eigenschappen die laten zien waar EhB voor staat. Ze geven richting aan leiderschap en zetten aan tot zelfreflectie en bijsturing. Vanuit de GROEI-waarden inspireer je de collega’s, geef je richting en ondersteun je het groeiproces van het team, waarin iedereen zich eigenaar voelt.
Geëngageerd leidinggeven
Je bent de drijvende kracht achter het team. Je bent gepassioneerd door je vakgebied(en) en enthousiasmeert en inspireert anderen. Je stimuleert het team om mee te denken en zelf dingen in beweging te zetten. Initiatief en verantwoordelijkheid durven én kunnen nemen, of hierin kunnen groeien, wordt zodoende vanzelfsprekend. Je hebt een heldere visie voor ogen, weet je verwachtingen te vertalen naar zinvolle doelen en geeft richting, ook al ken je het eindresultaat niet. Je bent daadkrachtig en hakt knopen door.
Respectvol leidinggeven
Je handelt vanuit gelijkwaardigheid en bent onbevooroordeeld ten aanzien van de ander. Je luistert actief, stelt je empathisch op en hebt oog voor de mens achter de collega. Waar mogelijk hou je rekening met de persoonlijke voorkeuren en grenzen van anderen om een veilige werkomgeving te creëren.
Open leidinggeven
Je staat open voor verschillende meningen en ideeën, ook als die afwijken van je eigen overtuiging. Je zoekt dialoog op en probeert de behoeften en perspectieven van verschillende stakeholders te verbinden. Je stimuleert constructieve samenwerking en teamgeest, zowel binnen het team als over alle muren heen. Je omarmt verandering en vernieuwing, en durft je kwetsbaar op te stellen door actief op zoek te gaan naar feedback om jezelf te blijven uitdagen.
Empowered leidinggeven
Je creëert een omgeving waarin iedereen in zijn kracht kan staan. Je hebt oog voor ieders talenten en ontwikkelingsproces. Samen ga je op zoek naar wat het team nodig heeft om zich ten volle te kunnen ontplooien. Je bekrachtigt wat goed loopt en vanuit een sterk geloof in ieders groeipotentieel, bied je gepaste hulp en feedback. Je moedigt zelfinzicht en reflectie aan en leert collega’s zichzelf bijsturen. Je schenkt vertrouwen aan het team en bevordert zo eigenaarschap, verbondenheid en zelfsturing.
Integer leidinggeven
Je gedraagt je authentiek en oprecht, waardoor anderen weten wat ze aan je hebben. Je communiceert transparant en handelt niet enkel consequent, maar ook consistent. Je kent de visie en waarden van EhB en handelt ernaar door de belangen van het team te verzoenen met het organisatiebelang. Je bent een rolmodel voor het team en verspreidt de GROEI-waarden als een gemeenschappelijke taal, zowel binnen als buiten de muren van de organisatie.
Getuigenis Zeyad Al Mumar (Rotterdam Academy)