Onderwijs & student
Inclusieve studentenparticipatie in alle geledingen
Studentenparticipatie in hoger onderwijs is rechtmatig verankerd en beantwoordt aan twee fundamentele behoeften met name inspraak op alle bestuursniveaus en medeverantwoordelijkheid voor de sociale dimensie en het studentenleven. Het blijft een uitdaging om via bestaande structuren zoals verkiezingen en verenigingen de diversiteit voor ogen te houden en iedereen gelijkwaardig te bereiken. Bij inclusieve participatie wordt niet alleen de stem van de meerderheid gehoord, maar ook die van geminoriseerde groepen die het moeilijker hebben om vanuit een minderheidspositie zich uit te spreken, gehoord te worden en impact te genereren. Een onderwijsinstelling hoort studentenvertegenwoordiging en verenigingen dusdanig te omkaderen en gaat op zoek naar andere manieren om studentenparticipatie te realiseren zodat iedereen ten volste kan deelnemen.
UHasselt: inclusieve studentenparticipatie in alle geledingen
Getuigenis Nicole Emmett - student Thomas More Hogeschool
Inclusieve studentenparticipatie in alle geledingen – goede praktijk aan de Universiteit Hasselt
Er worden enkele acties beschreven:
- Voeding: een paritair samengestelde commissie van studenten en medewerkers volgt als eetcommissie het voedingsaanbod op; de werking op van de studentenrestaurants; aanbod, kwaliteit, prijs,...Er is een laagdrempelig meldpunt voeding waar studenten en personeel opmerkingen en suggesties doorgeven die geanonimiseerd opgevolgd worden.
- Huisvesting: De huisvestingsdienst geeft informatie, advies en bemiddeling aan (toekomstige) studenten, ouders en verhuurders. Voor gratis juridisch advies kunnen studenten en eigenaars terecht bij Huuradvies UHasselt, een dienstverlening van UHasselt rechtenstudenten. Daarnaast kan iedere student een doorverwijskaart krijgen voor een gratis consultatie bij het Huurderssyndicaat.
- Sociale dienst: Er is een adaptief sociaal beleid binnen een veilige en toegankelijke dienst die voorziet in maatregelen rond studiefinanciering (voorschotten, leningen, tussenkomsten, noodfonds,...). De toekenning van een tussenkomst in studiekosten wordt bepaald op de integrale en individuele financiële situatie van de student.
- Jobdienst: Via het platfom ‘Jobteaser’ vinden studenten interne en externe studentenjobs. Ze vinden er ook info over solliciteren, CV, jobevents in binnen- en buitenland en de samenwerking met Randstad Young Talents in het kader van optimale kennismaking met en uitstroom naar de arbeidsmarkt.
- Medische en psychosociale dienstverlening: alle preventieve onderzoeken en vaccinaties in het kader van stages zijn kosteloos voor de student. Alle studenten zijn gewaarborgd in een polis lichamelijke ongevallen. Er zijn studentenpsychologen in dienst waar studenten individueel en via een groepsaanbod terecht kunnen, zonder wachttijd en gratis. Indien de studentenpsycholoog, rekening houdend met de vraag en in overleg met de student, doorverwijst naar externe tweedelijns psychotherapeutische begeleiding kan hiervoor een financiële tussenkomst gegeven worden.
- Vervoer: in het kader van duurzame mobiliteit worden de tussenkomsten ongedifferentieerd aan alle studenten aangeboden zoals een campuspas voor de bus, taxi shuttle tussen station en kot in het weekend, fietsverhuur en -onderhoud en tussenkomst in taxikost tussen luchthaven en studentenverblijf voor internationale studenten.
- Studentenwerking:
- Cultuur: Enerzijds worden culturele activiteiten en -initiatieven van studentengroepen en erkende studentenverenigingen op en rond de campus financieel ondersteund en anderzijds kunnen individuele studenten genieten van 50% korting op de reguliere inkomprijs van activiteiten van alle culturele centra in Limburg.
- Sport: Dankzij een samenwerkingsakkoord tussen alle instellingen hoger onderwijs en de sportinfrastructuurvoorzieningen in de regio, ‘Studentensport Limburg’ kan elke student via ‘Sportapp’ een sportkaart kopen en inschrijven op een brede waaier aan sportieve mogelijkheden gratis of aan een lage prijs.
- KLIK app: brengt studenten in een klik samen op basis van vragen en gedeelde interesses. De app is bedoeld om snel en makkelijk contacten tussen studenten mogelijk te maken.
- Studentenverenigingen: UHasselt heeft een rijk verenigingsleven met 16 erkende studentenverenigingen en subsidies om (nog) niet erkende verenigingen te ondersteunen. De raad voor studentenverenigingen met afgevaardigden van studenten, PhD en personeel volgt de werking op. Meer info op: Studentenleven
Verankerd in beleid
Het beleid studentenvoorzieningen (STUVO) heeft als missie ‘Studentenvoorzieningen UHasselt biedt vanuit haar sociaal en maatschappelijk engagement alle studenten kansen tot maximale participatie aan onderwijs, vormgegeven in een inclusieve en betrokken universitaire leer- en leefgemeenschap. Welzijn, sociale integratie en kwalitatieve dienstverlening vormen de krachtlijnen van haar werking’. Er zijn acties in de werkvelden: voeding, huisvesting, sociale dienstverlening, jobdienst, medische en psychologische dienstverlening, vervoer en studentenwerking. De raad voor studentenvoorzieningen (STUVO-raad) is bevoegd en bespreekt voorstellen en adviezen met het instellingsbestuur. De raad is paritair samengesteld door afvaardiging van studenten en het instellingsbestuur.
Structureel ingebed
Het team STUVO behoort tot de directie onderwijscoördinatie en studentenzaken en werkt zowel structureel als ad hoc samen met alle diensten die onderwijs en student-gerelateerd zijn. Er is een toegewezen budget en jaarlijks een actieplan en verslag.
Getuigenis Nicole Emmett
Student Toerisme en Recreatiemanagement Thomas More hogeschool
“Geen enkele autismespectrumstoornis is hetzelfde. Ga het gesprek met ons aan”
“Bij de start van de studie toerisme en recreatiemanagement gingen we met alle studenten een aantal dagen naar zee. We speelden balspelletjes op het strand. Ik bleef aan de kant staan, want met een bal naar elkaar gooien, is niet mijn ding. Je moet snel beslissingen nemen, handig zijn en meerdere dingen tegelijk doen. Ik raak overprikkeld en heb moeite met het verwerken van geluiden, geuren en licht. De docenten waren heel begripvol toen ze zagen dat het mij niet lukte om mee te doen. Ze kwamen naar mij toe en boden mij iets te drinken aan. Dat was enorm fijn.
Twee jaar geleden werd ontdekt dat ik een autismespectrumstoornis (ASS) heb. De diagnose kwam na een moeilijke periode. Ik heb drie jaar Japanologie gestudeerd aan de Universiteit Gent. In die periode werd ik steeds ongelukkiger. Op een gegeven moment ging het zo slecht dat ik werd opgenomen in een psychiatrische inrichting. Aanvankelijk dachten de specialisten dat ik een persoonlijkheidsstoornis had. In de psychiatrie werd duidelijk dat ik ASS heb. Ik heb me lange tijd aangepast aan de verwachtingen van anderen. Ik raakte uitgeput en depressief.
De opname in de psychiatrie heeft mij gered. Ik moest elke dag opschrijven wat ik voelde. Waarom was ik boos? Waarom was ik verdrietig? Tijdens gesprekstherapie werd duidelijk wat er aan de hand was. In de psychiatrische inrichting ontmoette ik mensen in dezelfde situatie. Dat heeft geholpen om mezelf te aanvaarden. Met sommige van deze mensen heb ik nog steeds contact.
Samenwonen met andere studenten
Het eerste jaar van mijn studie toerisme en recreatiemanagement heb ik met succes afgerond. Ik was voor elk vak geslaagd. Na al die jaren van teleurstelling en pijn doet het zoveel deugd dat er iets wél goed gaat. Ik heb veel te danken aan Eline. Zij is mijn studiebegeleider. Met haar heb ik afgesproken om de driejarige studie uit te spreiden over vier jaar. Dat geeft mij rust en ruimte in mijn hoofd. Behalve ASS heb ik ook dyslexie. Het is hard werken om aan alle verwachtingen te doen.
Examens mag ik afleggen in de zorgklas. Daar zijn minder studenten aanwezig dan in een groot klaslokaal. Ik gebruik een koptelefoon met noise cancelling om me af te sluiten van de omgevingsgeluiden. Als ik een pen hoor tikken op een blad papier of als iemand een snuivend geluid maakt, word ik zenuwachtig. Ik krijg ook extra tijd om mondelinge examens voor te bereiden. Het gaat beter als ik de antwoorden alvast heb kunnen opschrijven.
Sociale situaties vind ik vaak lastig. Wat zeg je tijdens een informeel gesprek? Maak je oogcontact of niet? Wat is de juiste lichaamstaal? Ik heb vaak de neiging om veel over mezelf te vertellen. Daarmee schrik anderen onbedoeld af.
Binnenkort ga ik ook op kot. Ik heb lang gedacht dat dit voor mij niet mogelijk was. In Residentie Kruidtuin van Thomas More wonen studenten met en zonder functiebeperking samen. Ik kan mensen in een rolstoel helpen, maar heb zelf ook hulp nodig, bijvoorbeeld bij het boodschappen doen. Al die prikkels overweldigen mij. Samen met een ander lukt het beter om niet in paniek te raken.
Veel mensen denken dat alle mensen met ASS hetzelfde functioneren. Ze kennen de film Rain Man of denken aan hun vijfjarig neefje dat ook ASS heeft. Maar niemand met ASS is hetzelfde. Mijn belangrijkste boodschap aan universiteiten en hogescholen is dat ze met ons in gesprek moeten gaan. Leer over autisme door met ons rond de tafel te gaan zitten en te vragen wat we nodig hebben om ons thuis te voelen en succesvol te kunnen studeren.
Thomas More organiseert ontmoetingsavonden voor studenten met ASS of ADHD. Ik vind dat heel fijn. Ik heb geen vrienden met ASS. Op de ontmoetingsavonden voel ik me begrepen. Het is een beetje zoals thuiskomen.
Docenten en medewerkers van Thomas More hebben een open houding. Ze oordelen niet. Daar ben ik hen dankbaar om. Ik ben anders, maar niet minder en verdien ook een kans om een hoger onderwijsdiploma te halen.”