BELEID & ORGANISATIE
Een geïntegreerd beleid met een sterk mandaat en structureel toegewezen mensen en middelen
Het realiseren van inclusief hoger onderwijs is het (h)erkennen en oplossen van structurele drempels die beletten dat het potentieel aan talent van de student(en) optimaal tot ontwikkeling komt. De drempels zijn gelieerd aan het perspectief dat ingenomen wordt ten opzichte van gepercipieerde achtergrondkenmerken (zichtbare en onzichtbare, identitaire, socio-economische, sociaal-culturele, etc.). Zo creëert een kleurenblind op assimilatie gericht perspectief drempels voor studenten die niet beantwoorden aan wat als de norm beschouwd wordt. Niet zelden treft dit een groep en in het verleden werd dit aangeduid als ‘kansengroepen’. In zoverre het begrip kansengroep samenhangt met een deficit benadering is het eerder een rem dan een stimulans voor een doeltreffend inclusiebeleid. Inclusie is geen remediëring van studenten zodat ze in het onaangepast systeem passen, maar is een geïntegreerd beleid van de instelling op alle niveaus zodat drempels geïdentificeerd en zo goed mogelijk verholpen worden. Een geïntegreerd beleid impliceert mensen en middelen met mandaat om het beleid te helpen implementeren, monitoren en verankeren.
Inclusie ingebed in het beleid - Goede praktijk aan de Universiteit Hasselt
Inclusie ingebed in het beleid – goede praktijk aan de Universiteit Hasselt
UHasselt onderstreept haar engagement ten aanzien van inclusie door het op te nemen in de beleidsprioriteiten.
Inclusie is een transversale lijn binnen UHasselt. Hiervoor werden er 5 strategische doelstellingen geformuleerd waarbij er wordt gefocust op instroom en studiesucces maximaliseren, diversiteit in onderzoek, diversiteit binnen het personeelsbestand en een inclusieve werkomgeving en tot slot een inclusief studentenleven.
Inclusie kreeg ook een plaats in het onderwijsbeleidsplan (OWBP) (2022-2029) samen met de andere strategische thema’s: civic, onderwijsinnovatie en duurzaamheid. De grote kracht van dit onderwijsbeleid is dat het bottum-up is ontstaan door werkgroepen met vertegenwoordigers uit alle faculteiten en diensten.
Er werden voor het thema inclusie 3 operationele doelstellingen (OD’s) opgelijst:
OD 1: Aan UHasselt ontwikkelen de medewerkers diversiteitscompetenties
Krijg zicht op je eigen identiteit en wees zelfreflectief. (H)erken de diversiteit van de lerenden en pas diverse strategieën toe om hierop in te spelen. Ontwerp flexibele, krachtige en toegankelijke leeromgevingen en laat verschillende leerstrategieën toe. Creëer een inclusieve en veilige leef- en leergemeenschap. Werk inclusief samen en ga op zoek naar samenwerkingsverbanden. De competenties zijn gebaseerd op het Erasmus + project, e-inclusion. De competenties zijn vervolgens verfijnd op basis van de specifieke context van de UHasselt en zijn theoretisch onderbouwd met de vijf dimensies van inclusieve excellentie (Salazar, et al., 2010).
OD 2: UHasselt creëert een inclusieve onderwijs- en leeromgeving die studiesucces voor alle studenten, rekening houdend met de diversiteit van de studenten, maximaliseert.
Het onderwijsbeleid zet in op een inclusieve onderwijs- en leeromgeving door de monitoring van doorstroomgegevens van studenten in functie van diverse achtergrondkenmerken van studenten op opleidingsniveau en koppelt hier inspanningsdoelen aan.
OD 3: UHasselt stimuleert een warme, inclusieve leef- en leergemeenschap
Opleidingen ontwikkelen een beleid voor de ontwikkeling van een sense of belonging voor de gehele cyclus: van outreach naar leerlingen, over introductiedagen en studiejaren tot en met alumni en hun relevante netwerken (in-, door- en uitstroom).
Doelgroep van de operationele doelstellingen
Iedereen die rechtstreeks en onrechtstreeks betrokken is met onderwijs. Dit kunnen ook studentenondersteuners, - begeleiders, -loopbaanbegeleiders zijn.
Kwaliteitszorg
Om de kwaliteitszorg te garanderen wordt het onderwijsbeleidsplan opgenomen in het kwaliteitszorgsysteem.
Het initiatief om OD1 te bereiken ligt bij de instellingen. We ontwikkelen hiervoor een professionaliseringsaanbod op maat met aandacht voor awareness.
Voor OD2 en OD3 zijn er maturiteitsniveaus ontwikkeld, zodanig dat de opleidingen ingeschaald kunnen worden op welk niveau zij staan. Op deze manier kan er concreet naar groei gewerkt worden.
Het toekennen van deze niveaus is een eerste keer gebeurd in 2022 op basis van een collegiaal overleg (waarbij regelmatig feedback gegeven kon worden) en op basis van aantoonbare realisaties. Vanaf dit moment worden er jaarlijks gesprekken georganiseerd waar de opleidingen hun groei kunnen aantonen op vlak van beleid en concrete acties. Indien voldaan wordt aan de vooropgestelde criteria, kan een opleiding een maturiteitsniveau omhoog.