Q&A Internationale Peers

In het overleg met de internationale peers werden ideeën uitgewisseld vanuit een vraag-en antwoordsessie. Dit zijn inzichten die voortbouwen op de aangereikte goede praktijken.


  1. Minimumdoelen stellen voor diversiteit en inclusie

Zijn er minimumdoelen die een docent of vakgebied moet bereiken op het gebied van diversiteitssensitiviteit en inclusiviteit?


  • Stel duidelijke doelen en benchmarks op: Definieer duidelijke doelen voor D&I en stel rubrics op om de vooruitgang te meten.
  • Voldoen en niet voldoen aan verwachtingen: Definieer minimumverwachtingen voor het behalen van doelen voor D&I en communiceer deze verwachtingen aan personeel en studenten.


  1. Initiatieven voor de leer- en leefomgeving integreren

Hoe kunnen de initiatieven voor de leer- en leefomgeving meer geïntegreerd worden in de onderwijscontext en meer ondersteund worden door het opleidingsteam en het personeel? Nu is er een zeker onderscheid tussen wat er gebeurt in de 'onderwijscontext' en wat er daarbuiten gebeurt. Een buddy reikt de brug aan, maar deze verantwoordelijkheid is breder te dragen. Hoe kunnen we een holistische kijk op de student vergroten?


  • Holistische kijk op de student: Integreer initiatieven voor leer- en leefomgeving in alle aspecten van de hogeronderwijservaring en meet hun impact.
  • Buddy en mentor: Bied de studenten ondersteuning aan van studenten-peers en mentorschap om de kloof tussen de onderwijscontext en de bredere leef- en leeromgeving te overbruggen.
  • Vergroot de ondersteuning door docenten: Moedig docenten aan om initiatieven voor de leef- en leeromgeving te ondersteunen en voorzie hen van de nodige middelen en training.


  1. Personeel en studenten engageren bij inclusie

Hoe betrekken we docenten en personeel, zodat ze promotoren zijn en niet alleen inclusiecoördinatoren?


  • Casestudies en projecten: Gebruik casestudies en projecten om personeel en studenten te betrekken bij inclusie.
  • Stap uit en ga aan de andere kant zitten: Moedig personeel en studenten aan om buiten hun comfortzone te treden en zich in te zetten voor de bredere gemeenschap.
  • Initiatieven en acties, geen laptopoefeningen: Leg de nadruk op praktische, hands-on initiatieven waarmee personeel en studenten een tastbare impact op de gemeenschap hebben.


  1. Het referentiekader doorgeven

Hoe kunnen we het referentiekader, de manier van kijken en handelen doorgeven aan personeel en studenten, zodat een houding gaat leven?


  • Branding van je hogeronderwijsinstelling: Breng de waarden van de universiteit of hogeschool tot uiting in de externe communicatie.
  • Effectief communiceren: Gebruik effectieve communicatiekanalen om het referentiekader en de waarden over te brengen aan personeel en studenten.
  • Voorbeeldgedrag: Moedig het management en personeel aan om professioneel te handelen volgens de waarden van de universiteit of hogeschool.


  1. Studentenparticipatie aanmoedigen

Wat helpt studenten om (pro)actief deel te nemen aan studentenparticipatie?


  • Studentgeleide initiatieven: Stimuleer initiatieven die door studenten geleid worden en geef studenten de mogelijkheid om hun leef- en leeromgeving vorm te geven.
  • Inclusieve omgeving: Creëer een inclusieve omgeving waar alle studenten zich welkom en gewaardeerd voelen, ongeacht hun achtergrond.


  1. Studentenverenigingen ondersteunen

Hoe vind je een goed evenwicht in het toebedelen van de financiële middelen aan studentenverenigingen die zich al bewezen in termen van aantallen en activiteiten en aan nieuwe initiatieven (zoals het verzoek van LGBTQI+ studenten voor substantiële steun om een vereniging te starten)?


  • Prioritering: Identificeer de prioriteiten en doelen van de universiteit of hogeschool; evalueer hoe steun voor studentenverenigingen aansluit bij deze prioriteiten.
  • Richtlijnen opstellen: Stel duidelijke richtlijnen op voor de manier waarop subsidies en steun worden verdeeld onder studentenverenigingen, rekening houdend met factoren zoals de grootte van de groep, de reikwijdte van de activiteiten en de impact van de initiatieven.
  • Richt de toekenning van subsidies en steun: Wijs een deel van de subsidies en steun specifiek toe aan nieuwe initiatieven en moedig studenten aan om innovatieve ideeën en voorstellen te ontwikkelen.
  • Meet de impact: Monitor de effectiviteit van de subsidies en steun en meet de impact van de activiteiten van studentenverenigingen in relatie tot de investering van de universiteit of hogeschool.


  1. Verbinding versterken tussen internationale en lokale studenten

Hoe kunnen we afzonderlijke initiatieven van internationale en lokale studenten meer met elkaar verbinden?


  • Samenwerking: Moedig studenten aan om lid te worden van een netwerk of platform waar ze ideeën kunnen delen en samenwerken aan initiatieven.
  • Middelen: Zorg voor middelen en trainingen die diversiteitssensitieve en interculturele communicatie bevorderen.