Inleiding & methodologie

Het kwaliteitszorgstelsel in Vlaanderen heeft een procedure – de systeembrede analyse – die hogescholen en universiteiten laat leren van elkaar en goede praktijken voor onderwijsbeleid en opleidingskwaliteit inzichtelijk maakt voor alle hogeronderwijsinstellingen. Universiteiten en hogescholen in Vlaanderen nemen deel aan twee analyses in elke zesjarige cyclus van het kwaliteitszorgstelsel.


Het thema voor het academiejaar 2022-2023 is 'Inclusie, differentiatie en diversiteit in hogeronderwijsinstellingen'. De Vlaamse Universiteiten en Hogescholen Raad (VLUHR), de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS), de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) en de bevoegde dienst van de Vlaamse Regering legden de kalender en onderwerpen vast voor de periode 2020-2026.


Het onderwerp werd als volgt gedefinieerd:

‘Maximale ontwikkelingskansen voor elke student via aandacht voor en participatie van kansengroepen, inclusief onderwijs, verhoging van sociaal engagement bij studenten en studentgecentreerde curricula’


Differentiatie verwijst in het thema naar een gedifferentieerde, meervoudige invulling van inclusiebeleid. In de uitwerking nemen we deze term impliciet op in de verwoording Diversiteit en Inclusie.


De systeembrede analyse geeft een beeld van de huidige stand van zaken en maatschappelijke evolutie in dit thema. Dit eindresultaat toont waar de betrokken hogeronderwijsinstellingen staan. Elke instelling zit in een bepaalde fase van het ontwikkeltraject; ze is zoekend in welbepaalde en tegelijkertijd ook gevorderd in andere aspecten van haar inclusieaanpak. Kennisdeling en het inspelen op ervaring en expertise heeft de betekenis van inclusie voor een hogeschool of universiteit in Vlaanderen, en bij uitbreiding Nederland, inzichtelijker gemaakt. 














Werkgroep

Aanpak

Inclusief onderwijs? 

Inhoudsopgave