INLEIDING
De poortwachter voor kwaliteitsvol hoger onderwijs
Anne Flierman, voorzitter & Dirk Broos, vicevoorzitter
Zoals een bekend Afrikaans gezegde aangeeft, ‘it takes a village to raise a child’, zo is onze gehele samenleving nodig wanneer het aankomt op kwaliteitsvol hoger onderwijs. Dagelijks vormen en ontwikkelen docenten, studenten, decanen, rectoren, opleidingsdirecteuren en kwaliteitszorgmedewerkers de duizenden opleidingen van Vlaamse en Nederlandse hogescholen en universiteiten. Voortdurend toetsen zij de kwaliteit van het onderwijs, samen met projectcoördinatoren en evaluatiebureaus. Jaarlijks zijn ruim 200 secretarissen, 350 panel- en commissieleden en 125 student-panel- en commissieleden bij onze beoordelingen betrokken. En ruim 1000 panelleden uit het werk- en beroepenveld waren het afgelopen jaar in Vlaamse commissies en Nederlandse panels aanwezig om opleidingen te beoordelen.
De expertise en de inzet van deze peers binnen en buiten de instellingen dragen de kwaliteitszorgstelsels in Vlaanderen en in Nederland. De kracht van het stelsel wordt gevormd door de diversiteit van de peers: van studenten tot vakdeskundigen, van onderwijskundigen tot werkvelddeskundigen uit bedrijfsleven, social en non-profit. Zo is de gehele samenleving bij de kwaliteit van het hoger onderwijs betrokken. Goed onderwijs maak je niet alleen.
De NVAO heeft zich het afgelopen jaar, samen met de peers, in Vlaanderen en in Nederland gebogen over 1.155 beoordelingen. Daarnaast vonden vernieuwingen plaats. Vlaanderen gaf in september het startschot voor het Kwaliteitszorgstelsel voor het hoger onderwijs 2019-2025. De HBO5-opleidingen van de Centra voor Volwassenenonderwijs omgevormd tot graduaatsopleidingen aan de hogescholen en de specifieke lerarenopleiding (SLO) maakte plaats voor educatieve graduaats- en masteropleidingen. In Nederland is hard gewerkt aan het tijdig voltooien van alle plantoetsen in het kader van de kwaliteitsafspraken, al dan niet tegelijkertijd met de instellingstoets kwaliteitszorg. Op internationaal vlak hebben wij ons gericht op het beoordelen van de Universiteit van Luxemburg en beoordelingen ten behoeve van accreditatie van LUNEX University en vier opleidingen. Daarnaast leerden wij van de (positieve) ervaringen met beoordelingen in het kader van de European Approach for Quality Assurance of Joint Programmes.
Als nieuw bestuur van de NVAO ontwikkelen wij nu een strategische beleidsvisie voor de jaren 2021-2026. Samen met de peers bouwen wij zo aan nog beter hoger onderwijs. Want de samenleving staat niet stil. Wij staan daarbij sterk als poortwachter voor kwaliteitsvol hoger onderwijs.
NVAO. Vertrouwen in kwaliteit.