DOSSIER EDUCATIEVE

STERKE PUNTEN

Maatschappelijke uitdagingen

Doorgaans waren de commissies zeer te spreken over de verhouding tussen het vakdomein en het pedagogische kader dat werd aangereikt. Uit de adviesrapporten blijkt dat de opleidingen veel aandacht hebben besteed aan de vakdidactieken, die de integratie van het vakdomein met het leraarschap bewerkstelligen.


Daarnaast maken de beoordelingen duidelijk dat de lerarenopleidingen actief willen inspelen op maatschappelijke uitdagingen en de regionale context en dat dit leidt tot een specifieke profilering van de opleidingen. Voorbeelden hiervan zijn de grootstedelijke context, diversiteit of internationalisering.


Opwaardering lerarenopleiding​​​​​​​​​​​​​​

HOGER ONDERWIJS GELOOFT IN DE HERVORMING

In heel wat toelichtende gesprekken stelden de commissies aan het enthousiasme bij de gesprekspartners vast dat de nieuwe opleidingen een unieke opportuniteit boden. In het bijzonder bij de educatieve masteropleidingen, en meer specifiek in de domeinen die doorgaans al een grote uitstroom naar het onderwijs kenden. Opleidingen zoals de kunsten, talen en sociale wetenschappen hebben vandaag al veel alumni die in het Deeltijds Kunstonderwijs of het secundair onderwijs voor de klas staan.


Het idee dat de lerarenopleiding niet langer na afloop van de studie gevolgd moet worden en dat studenten deze voortaan geïntegreerd met hun vakmaster kunnen verwerven is een grote meerwaarde volgens vele gesprekspartners. Daarbij komt dat hiertegenover een volwaardig masterdiploma zal staan, wat de waarde van deze lerarenopleiding ten goede zal komen.