Opwaarderen beroepsopleidingen met hoge arbeidsmarkt relevantie
De omvormingen van de HBO5-opleidingen naar graduaatsopleidingen heeft de hogescholen aangezet tot het strategisch positioneren van dit nieuwe aanbod binnen afgebakende grenzen. Waar de HBO5-opleidingen een wat vage positie innamen in het onderwijslandschap, scheppen de graduaatsopleidingen nu meer duidelijkheid. De strategische positionering benadrukt veelal dat het gaat om laagdrempelige opleidingen in het hoger onderwijs, met een focus op beroepsprofessionalisering en leidend tot een in internationaal perspectief erkend en herkend diploma. De commissies waarderen de wijze waarop de hogescholen willen inzetten op de door de Vlaamse overheid beoogde verbreding van het doelpubliek.
Kruisbestuiving CVO’s en hogescholen
Met deze hervorming verhuizen opleidingen van de CVO’s naar de hogescholen. De komst van de graduaatsopleidingen versterkt het hoger onderwijs. Het samenbrengen van het beste van twee werelden zal volgens de beoordelingscommissies leiden tot sterke praktijken. Een van de zaken waarin de CVO’s uitblinken en die voor vele instellingen vandaag nog een uitdaging blijkt, is de flexibele aanpak via deeltijdse trajecten, afstandsonderwijs en trajecten voor werkenden.
De HBO5-opleidingen kennen bovendien een sterke traditie in het hands-on, beroepsgericht onderwijs en werkplekleren. De onderwijsmethodieken zijn afgestemd op het werken met diverse doelgroepen. Doorgaans kennen deze opleidingen een sterke studentgecentreerdheid in het leren. Sommige CVO’s kenden al een sterke digitale leeromgeving met aangepaste werkvormen en leermiddelen. Vanuit de hogescholen zal de ervaring op het vlak van EVC-EVK, internationalisering en studentenbegeleiding een meerwaarde betekenen voor deze opleidingen.
Nieuwe doelgroepen betrekken
Waar de hogescholen doorgaans generatiestudenten aantrekken, vindt een gevarieerder publiek haar gading bij de CVO’s, te wijten aan de flexibele aanpak die CVO’s kunnen bieden. De hogescholen hebben voortgebouwd op de sterke CVO-traditie van het hands-on, beroepsgericht onderwijs waarbij de onderwijsmethodieken afgestemd zijn op heel diverse studenten. Zo willen de hogescholen zowel generatiestudenten als werkzoekenden en bij- of omscholers aantrekken. De commissies waarderen dat de hogescholen daarbij inzetten op flexibiliteit en studentgecentreerdheid, elementen waarvoor de CVO’s al de fundamenten hadden gelegd. Doorgaans waren de commissies zeer te spreken over de kansen die een dergelijke flexibele aanpak kan bieden in het kader van sociale mobiliteit en levenslang leren.
Ruim aanbod dichtbij
Waar de hogescholen hun opleidingsaanbod grotendeels in centrumsteden gecentraliseerd hebben, bieden de CVO’s in alle uithoeken van Vlaanderen opleidingen aan. De nieuwe graduaatsopleidingen zullen geleidelijk door de hogescholen op voor hen nieuwe locaties verspreid over heel Vlaanderen aangeboden worden. Het grote aanbod van omgevormde opleidingen blijkt vrij gelijkmatig verdeeld over Vlaanderen .
Afhankelijk van het succes zijn meer opleidingen en/of afstudeerrichtingen op verschillende vestigingsplaatsen in de toekomst te verwachten.
Lorem Ipsum Dolor Sit Amet Consectetur
Betrokken bij de samenleving. Betrokken bij lokale initiatieven. Betrokken bij ostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.
Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum. Donec elementum ligula eu sapien consequat eleifend. Donec nec dolor erat, condimentum sagittis sem. Praesent porttitor porttitor risus, dapibus rutrum ipsum gravida et. Integer lectus nisi, facilisis sit amet eleifend nec.
DOSSIER GRADUAATS